De gitaarsolo’s gieren eens in de zoveel tijd door het Rabobank-kantoor aan de Croeselaan in Utrecht. Muzikale collega’s verenigden al menigmaall hun talenten tijdens het benefietconcert ‘Rabo Pop’. In 2013 haalde het concert zelfs een recordbedrag van 26.500 euro op voor het Jeugdcultuurfonds. Ik ben er trots op dat ik dit festival niet alleen heb opgericht, maar ook drie keer mocht organiseren en presenteren.

Resto Van Harte
De eerste editie van Rabo Pop vond plaats in november 2008. Het enthousiasmeerde talloze collega’s om samen het podium op te klimmen en geld in te zamelen. Dit concert leverde een recordbedrag van 15.000 euro op voor Resto Van Harte, een stichting die buurtbewoners in steden aanspoort om samen te eten, om zo de vereenzaming tegen te gaan.

Rock, pop, jazz
In 2011 keerde Rabo Pop terug. Deze tweede show was onderdeel van de feestelijke activiteiten rond de ingebruikname van de nieuwe Rabo-toren aan de Croeselaan. In deze inspirerende omgeving speelden zeven acts, die geheel of deels uit collega’s bestonden, de sterren van de hemel. Rock, pop, jazz en soul passeerden de revue. Ook mijn kleinkunstduo Goed Volk gaf een korte show weg. Ook dit keer brachten de collega’s geld op voor een goed doel: ze steunden de bouw van een bibliotheek in Afghanistan.

Jeugdcultuurfonds
2013 was het meest succesvolle jaar voor Rabo Pop. Op donderdag 17 oktober stonden wederom een grote groep collega’s in de foyer van het Rabobank Auditorium in Utrecht. De mega-opbrengst (26.532,80 euro) ging naar het Jeugdcultuurfonds, dat arme kinderen helpt om toch hun creatieve talenten te ontplooien. Twee kids die steun krijgen van het fonds, mochten die middag een spetterend dansoptreden geven samen met twee professionele dansers.

Wereld Armoede Dag
“Wij weten hoe lekker het is om muziek te kunnen maken in je vrije tijd. Veel van de muzikanten op het podium vanavond hebben in hun jeugd de kans gekregen om een instrument te leren bespelen en daar hebben we nog steeds plezier van. Dat gun je toch ieder kind?”, aldus Bertien Minco van het Jeugdcultuurfonds. “Het is mooi dat we nota bene op Wereld Armoede Dag zo’n fraai bedrag bij elkaar gespeeld hebben.”

Gulle giften
De Rabobank en enkele partners hadden vooraf gulle giften gedaan, waardoor de kosten van eten, drinken en techniek al waren betaald. Alle giften van de bezoekers gingen dus rechtstreeks naar het Jeugdcultuurfonds. Dit fonds zorgt ervoor dat arme kinderen toch muziek-, toneel- of dansles kunnen volgen. Dit goede doel krijgt steun van de Rabobank Foundation, die in 2014 haar 40-jarig bestaan vierde en Rabo Pop aangreep als een eerste feestmoment. Van het geld dat Rabo Pop bijeen heeft gebracht, kunnen ruim negentig kinderen een jaar naar muziek- of dansles, zo liet het fonds weten.

Inmiddels is het benefietconcert uitgegroeid tot een klein festival en heeft het een andere naam gekregen.


Naar het overzicht: muziek