Een greep uit de hoogtepunten die wij beleefden tijdens onze week in New York, een hele fijne stad waar geweldig veel mooie dingen te beleven zijn:

1) Halleluja in Harlem
We boekten een trip via Harlem Spirituals, waarbij we een bustour door de wijk Harlem kregen en een onvergetelijke kerkdienst in een Baptistengemeenschap. We hoorden de verhalen over de voorvaders die hier hun pistolenduels hielden, maar vooral ook over de strijd van de zwarte (of Afro-Amerikaanse) gemeenschap. De meest betekenisvolle mensen uit deze strijd, zoals Martin Luther King en Malcolm X, kregen een boulevard naar zich vernoemd in Harlem.

Vincent ging op de foto bij het beroemde Apollo-theater, waar zijn grote muzikale held James Brown furore maakte. Mr. Dynamite, the hardest working man in showbusiness, the Founder of Funk, Soul Brother No. 1 gaf hier vele gedenkwaardige optredens, waarvan er drie ook echt op vinyl en cd verschenen.

We zagen de ‘projects’ waar de allerarmsten wonen maar ook de wijk Sugar Hill, zo ongeveer het enige stuk in New York waar men een achtertuin heeft. In dit deel woonden ook enkele jazz-grootheden (Miles Davis, Duke Ellington) en werd hiphophistorie geschreven toen de Sugar Hill Gang hun eerste rapnummer op plaat zette.

Maar die kerkdienst! Om met Raymond van het Groenewoud te spreken: “Dat was me nog eens een kerkdienst”. Het ACR gospelkoor zong hun longen uit hun lijf, aangemoedigd door een wild bewegende, strenge maar ook lieve dirigent. Eerlijk gezegd maakte deze zanger/muzikant/koorleider meer indruk dan de priester. Hij bouwde de spanning in de liederen geniaal op: hij maande de koorleden tot acute stiltes, staccato uitroepen, aanzwellende harmonieën en brute hoogtepunten. De solozangers mochten vooraan hun kunsten vertonen. De combinatie van hun soulvolle uithalen en de stuwende kracht van het koor brachten menig traan tot menig oog. Het was een prachtige, emotionele belevenis, ja zelfs voor deze twee atheïsten uit Utrecht.

2) 9/11 Memorial
Emotioneel werden we ook van de twee enorme kunstwerken ter nagedachtenis van de bijna 3.000 slachtoffers van de terroristische aanslagen op het World Trade Center. Het hard vallende water van boven lijkt symbool voor het brute geweld, terwijl de tragere stroom die in het vierkante gat in het midden verdwijnt, vooral doet denken aan het onuitwisbare verdriet voor de nabestaanden. Indrukwekkend is het om alle namen genoemd te zien. Onwerkelijk om alle wolkenkrabbers te zien, die natuurlijk nog steeds rondom Ground Zero staan. Het is een monument om stil van te worden. Daarom vonden wij het onbegrijpelijk dat heel veel mensen leuke selfies van zichzelf stonden te maken bij het 9/11 Memorial. Wij houden het bij bovenstaande foto.

3) Bright lights, big city
We besloten midden op de dag het Empire State Building te bestijgen, dat sinds 9/11 te boek staat als het hoogste gebouw van New York. Vanaf de bijna-top zagen we de grootsheid van NYC. Een mooi uitzicht, dat we ook ’s avonds graag hadden bekeken, maar toen bleek het zicht vanwege de mist helaas nul komma nul.

Gelukkig hadden we ook de avondboottocht van Circle Lines geboekt, die ons een bijzondere blik op Manhattan gaf. We voeren halfrond het eiland en zagen het schemeren en snel donker worden. De lichtjes van de stad zijn betoverend en Lady Liberty ziet er ’s avonds minstens zo mooi uit als overdag. Tip: de ferry naar Staten Island is gratis en vanaf die boot kun je het Vrijheidsbeeld ook heel fraai zien.

4) Gunst, wat een kunst
Moma, Guggenheim, Metropolitan, vele galeries, beelden in de stad… Je kan niet om de kunst heen in the Big Apple. Wij zijn dol op moderne kunst, dus we konden onze harten ophalen. Wat heerlijk om weer nieuwe kunst te leren kennen, oude moderne meesters te herontdekken (Henri Rousseau! René Magritte!) en ons te vergapen aan kunst die iedereen uit boeken kent.

Onze monden vielen open toen we nog eens van dichtbij zagen hoe groot de veelzijdigheid van Picasso is. Het Moma heeft veel uiteenlopende voorbeelden van zijn werk hangen: realistische portretten, kubistische kunst, beeldhouwwerken, surrealistische schilderijen, papierplaksels, felgekleurde bijna-pop-art… Een diepe buiging voor meester Pablo!

5) Wandelen en eten
Ki-lo-me-ters hebben we gewandeld in New York. We liepen van Brooklyn naar Long Island, van Bleecker Street, dwars door Soho en Greenwich Village, naar Little Italy en Chinatown, we struinden door Central Park (wauw!) en The high Line (mwah)…

Wel hadden we moeite om ons richtingsgevoel te vinden: wanneer loop je nou de goede kant op? Zelfs enkele New Yorkers die we de weg vroegen, hadden geen idee of 8th Ave nou naar rechts of naar links was… Dat maakte het zoeken soms wel wat frustrerend.

Maar het goede nieuws was: waar je ook belandde, je kon overal superlekker eten. Perfect Italiaans bij Olive Garden, smakelijke sushi, dim sum van de bovenste plank, prima quesadilla’s bij El Centro in Hell’s Kitchen, Thais om je vingers bij af te likken… New York is echt een walhalla voor de smaakpapillen.

6) Grappen en grollen
Wij zijn in Nederland geen musicalmensen. En dus hadden we al gauw besloten dat we in NYC niet opeens heel blij een musical zouden bezoeken. Aladdin, Kinky Boots en Jersey Boys lieten we dus links liggen en we togen naar twee comedy-avonden. Bij Caroline’s op Broadway zagen we acht stand-up-komieken, die hun uiterste best deden om de zaal mee te krijgen. De resultaten liepen van flauw tot flawless. Er zaten echt hele goeie tussen, maar ook enkele zenuwachtige of juist te zelfverzekerde comedians die nauwelijks rake grappen uitdeelden.

We bezochten ook de Upright Citizens Brigade, een aantal teams van komedianten die razendsnelle improvisaties doen. Een soort theatersport, maar dan wel met extreem veel scheldwoorden en seksgrappen. Want daar smult het Amerikaanse publiek van. Alles wat niet mag op tv, gebeurt op het toneel. We hebben keihard gelachen, maar ook met plaatsvervangende schaamte zitten kijken naar pijnlijke worstelingen op het podium.

Alles bij elkaar opgeteld was onze week New York een aaneenschakeling van mooie momenten en leuke belevenissen. Deze stad slaapt nooit, dus wilden we er zoveel mogelijk van meemaken. Nou, dat is gelukt. Elke dag vroeg op en laat naar bed. Genoten van ieder moment, want zo hoort het…

In 2014 bezochten we ook Florida: lees ons hele reisverslag

Meer blogs over reizen, kunst en cultuur

Terug naar het overzicht: alle reisverhalen