Solo thuiswerken hebben we uitmuntend geleerd de afgelopen corona-periode. Maar samenwerken op een kantoor, dát wordt weer wennen. Om hulp te bieden, adviseer ik twee werkstijlen: rammen en jammen. Ik besprak ze onlangs tijdens evenementen toe bij USG en Logeion.

We gaan straks naar een situatie met twee werkplekken: het thuishonk en de werkbasis. Jouw huis en kantoor. De ene helft van de werkweek zitten teamleden straks in hun eentje te pezen, de andere helft van de week komen ze samen om sociaal, werk-technisch en creatief de klokken gelijk te zetten. En bij die twee werkstromen horen verschillende prikkels.

Als keynote-spreker mocht ik in juni 2021 bij zowel marketingbureau USG als vakvereniging Logeion hier een uitgebreide speech over houden. Ik adviseerde het publiek om die twee plekken te koppelen aan twee activiteiten: RAMMEN en JAMMEN.

Rammen staat voor: bikkelen achter een beeldscherm. Dat is het soort werk dat je meestal thuis doet, alleen, in je eigen bubbel, op je eigen tempo gefocust en geconcentreerd.

Jammen daarentegen is een creatief samenspel. Zie het vooral als samen muziek maken. Je hebt thuis keihard geoefend op een magistrale solo op jouw instrument, nu mag je sámen spelen. Jammen is een manier om met elkaar nieuwe wegen in te slaan. Op zoek te gaan naar jullie gezamenlijke groove. En vervolgens hit na hit te scoren, op jullie vakgebied, in jullie branche. Ieder pakt zijn rol, je leert van elkaar, je speelt met elkaar tot er een creatief resultaat klinkt waar je trots op bent. Of je smeedt samen mooie plannen, waarna je in groepjes, duo’s of solo nog even de puntjes op de ‘i’ zet.

Rammen en jammen staat dus voor solo je flow bereiken… en sámen de groove ontdekken. Elkaar prikkelen tot betere resultaten en meer werkplezier. Heb jij daar ook behoefte aan, dan kom ik deze twee werkstijlen graag eens toelichten bij jouw bedrijf. Op naar positieve, professionele prikkels!

Lees ook mijn column op Frankwatching over dit thema.

Vincent Mirck als spreker
Vincent Mirck als trainer