De treinreis in Sri Lanka tussen de steden Kandy en Ella wordt gezien als één van de mooiste ter wereld. Het landschap dat voorbij trekt is inderdaad adembenemend. Zes uur lang bestaat het decor uit bergen, dalen, kronkelwegen en theeplantages. De deuren van de trein mogen officieel niet open tijdens het rijden (als je de bordjes moet geloven). Maar in werkelijkheid zijn ze geen moment dicht. In elke deur staat of hangt wel een toerist met een mobieltje of camera, op jacht naar het perfecte plaatje.

Lauwe vlammetjes, wie maakt me los?
Zo’n treintrip is een belevenis, zéker op het balkon. Je geniet sowieso van de best mogelijke airco, want de wagondeuren staan wagenwijd open terwijl de trein rijdt. Je ziet bovendien alle kooplui instappen. De ene heeft een dikke zak vol koude waterflessen, de andere loopt rond met een emmer vol lauwe bittergarnituur, een derde doet zijn best om zakken doppinda’s aan de man te krijgen. Weer een andere verkoopt vers fruit dat je nog nooit eerder geproefd hebt. Hij snijdt de vruchten open met een mes dat zó vlijmscherp is, dat je hardop wenst dat hij ver uit de buurt blijft wanneer de trein onverwachts moet afremmen. Naast het eten en drinken worden ook sigaretten per stuk verkocht.

Liggende boeddha, heilige boom
De stad Anuradhapura staat bekend om zijn talloze eeuwenoude tempels, ruïnes en boeddhabeelden. We boekten een tuktuk-bestuurder die ons rondreed langs de belangrijkste trekpleisters. Vooral de liggende boeddha in Isurumuniya Vihara vonden we prachtig. Ook de heilige boom en alle biddende boeddhisten eromheen waren mooi om te zien. Op het moment dat wij de stad bezochten, waren er extra veel gelovigen op de been. Het was volle maan en dan genieten alle Sri Lankanen altijd van een lang weekend. Twee keer per jaar zamelen ze geld, voedsel en kleding in, die ze tijdens zo’n weekend doneren aan de armen. Dat was nu ook het geval. We vonden het hartverwarmend om dit gebaar van vrijgevigheid en barmhartigheid van dichtbij mee te maken.

Lees ons hele reisverslag over Sri Lanka (2018)

Naar het overzicht: alle reisverhalen