Mijn nieuwe boek ‘Speel-skills’ geeft tips en uitleg over creatiever denken, werken en leven. “In de tijd ‘na corona’ wordt creativiteit belangrijker dan ooit. Wees voorbereid, scherp je skills aan. Dan ben je burn-out én robots te slim af.”


Het boek is te koop via de link onderaan deze pagina.

Thuiswerken heeft de toekomst
De jaren na corona riep ik, Vincent Mirck, uit tot de Renaissance van de creativiteit. “Veel bedrijven laten hun medewerkers ook ná de lockdown méér thuis werken dan voorheen. Daardoor ontstaan er twee stromen: solo thuis buffelen achter je laptop en als team doeltreffend samenwerken op kantoor. ‘Rammen’ en ‘jammen’ noem ik die. Voor beide stijlen heb je creativiteit hard nodig. Niet alleen om persoonlijke stress en overbelasting te voorkomen, maar ook om in teamverband originele oplossingen te bedenken.”

Strijd tegen AI
Artificial Intelligence (AI) blijkt tegelijkertijd steeds meer onderdelen van ons werk over te nemen. Creatief en flexibel denken blijven in alle lijstjes over ‘competenties voor de banen van de toekomst’ hoog scoren. “Er bestaat een betrouwbaar wapen tegen de opmars van kunstmatige intelligentie: het stimuleren van je creativiteit.”

‘Het nieuwe werken’
Daarom besloot ik in mijn boek ‘Speel-skills’ uit te leggen hoe mensen in hun eentje, in duo’s en in groepen hun creativiteit kunnen stimuleren. Ten eerste zodat ze zichzelf klaarstomen voor elke vorm van ‘het nieuwe werken’, juist ook ná de corona-crisis. Ten tweede zodat ze zichzelf relevant en kundig houden, vóórdat de robotisering toeslaat binnen hun vakgebied.

Solo én samen
“Thuiswerken is heel effectief, maar het slaat de creativiteit dood en verbant toevallige ontmoetingen of ideeën uit ons leven. Pas wanneer we solo- en samenwerken op creatieve wijze gaan combineren, halen we het beste uit onszelf en de ander. Daarnaast zorgt de razendsnelle automatisering voor uitdagingen op de arbeidsmarkt. Hoe creatiever je wordt, hoe zekerder je straks bent van een baan.”

5 skills
Vijf vaardigheden zijn daarbij onmisbaar, als je het mij vraagt. Deze ‘speel-skills’ bestaan uit fantasie, flexibiliteit, kritiek, samenwerking en structuur. Per competentie bied ik als schrijver advies, deel ik kennis en presenteer ik volop voorbeeldsituaties. Tientallen tips, trucs en oefeningen bieden de lezer houvast om de geleerde skills in de praktijk te brengen.

Wetenschap en proces
Daarnaast belicht het boek ‘Speel-skills’ hoe creativiteit werkt in ons brein, hoe wetenschappers het fenomeen proberen te ‘vangen’ en hoe het creatieve proces in elkaar steekt. Zodoende raakt de lezer bekend met zijn eigen creatieve impulsen en talenten, maar ziet hij ook ‘het grotere plaatje’.

Interviews met André Van Duin en andere kunstenaars
Inspirerende voorbeelden uit het bedrijfsleven, de beeldende kunst, muziek, film en poëzie vliegen de lezer om de oren. Ik hield openhartige interviews met komiek André van Duin, tekenaar Merel Barends en beeldend kunstenaar Bertus Ververs. Zij vertellen hoe creativiteit hun door moeilijke tijden heen hielp, maar ook hoe zij hun creatieve talenten blijven prikkelen.

Kronkelpad
“Creatief denken is een kronkelpad. Het is geen kwestie van recht-toe-recht-aan. Daarom is ‘Speel-skills’ een veelzijdig boek geworden, vol met creatieve aanknopingspunten. Ik daag de lezer uit om de extremen op te zoeken en buiten zijn of haar veilige, maar o zo begrenzende comfort-zone te stappen.”

Verrassende vorm
Ook de vormgeving van het knalrode boek is creatief aangepakt. “Een boek over creativiteit mag geen saaie papierbundel zonder plaatjes of kleuren zijn, als je het mij vraagt. Daarom heb ik met een aantal designers en illustratoren een boek afgeleverd dat je graag beetpakt, dat jou stimuleert om aan de slag te gaan en dat jou regelmatig verrast, in woord en beeld. Het boek heeft ook een eigen soundtrack, die per liedje wordt toegelicht.”

Musical, metal en rap
De reclame voor het boek pakte ik op originele wijze aan. Zo publiceerde ik o.a. een tekenfilm-samenvatting, een heavy metal-nummer, een chanson en een rap over het boek (stuk voor stuk voorzien van een eigen videoclip). Er verscheen zelfs een mini-musical op YouTube. Ook geef ik met enkele mede-makers van ‘Speel-skills’ een blik achter de schermen in een reeks video’s. Deze zijn allemaal op sociale media te vinden via de hashtag #speelskills.

Bekijk deze YouTube-playlist voor het volledige overzicht aan promo’s:

Creatiever mens?
Op de achterflap van het boek ‘Speel-skills’ staat: “Als je dit boek hebt gelezen, ben je een creatiever mens.” Ik zal dat kort toelichten: “Iedereen is creatief, maar veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Of ze zijn bang om de eerste stap te zetten. Of ze dénken dat ze simpelweg niet creatiever kunnen worden dan ze nú al zijn. Dit boek verzamelt talloze handvatten. Het maakt de weg vrij naar creatiever denken, werken en leven.”

Koop het boek!

—–

Over de auteur
Vincent Mirck (1975) is een creatieve duizendpoot, vooral bekend als tekstschrijver, hoofdredacteur, columnist, taalcoach, songwriter, theatermaker en recensent. Deze taalkunstenaar deelt graag zijn kennis en schrijft enthousiast over creativiteit en communicatie.

De afgelopen tijd schreef Vincent al vele columns over creativiteit en communicatie, ook geeft hij al jaren trainingen over die thema’s. Daarmee bereikte hij ruim een half miljoen lezers en vele honderden cursisten. Met ‘Speel-skills’ levert hij zijn debuut af als boekenschrijver.

Vincent werkt als communicatiespecialist en geeft daarnaast trainingen voor o.a. Frankwatching en Versdenkers. Eerder werkte hij bij VodafoneZiggo, iO, KPN en Rabobank als communicatiespecialist. Hij baarde opzien met een cv in rap-vorm, die tot tweemaal toe genomineerd werd voor ‘cv van het jaar’.

Lees meer over het boek