Mijn nieuwe boek ‘Speel-skills’ geeft tips en uitleg over creatiever denken, werken en leven. Hiervoor heb ik een verrassende promotiecampagne opgetuigd. Die bevat o.a. een musical, een tekenfilm, een hardrock-nummer, een rap en zelfs een chanson!

Thuiswerken heeft de toekomst
Voor een creatief boek moet je creatief campagne voeren, als je het mij vraagt. De reclame voor het boek pak ik dus op originele wijze aan. Ik publiceerde allereerst een tekenfilm-samenvatting van 1 minuut. Daarna volgden een heavy metal-nummer, een chanson en een rap over het boek (stuk voor stuk voorzien van een eigen videoclip). Er staat inmiddels zelfs een ‘Speel-skills mini-musical’ op YouTube.

Zie deze YouTube-playlist voor het volledige overzicht aan promo’s:

Soul, dance, hoorcollege, sketch
De lijst promo’s loopt in de tientallen: een hoorcollege van een pop-professor, een komische sketch, een RnB-persiflage, ja zelfs een kunstzinnige clip onder begeleiding van minimalistische muziek. De animatievideo, die de aftrap vormde, liet ik maken door een designbureau. De ballade, het dancenummer en de soul-stamper zijn ingezongen door zangeressen. De rest van de tracks zong ik zelf in. Ik schreef ook alle teksten voor de liedjes en de andere promo’s. Tot slot geef ik met enkele mede-makers van ‘Speel-skills’ een blik achter de schermen in een reeks mini-documentaires. Ook zitten er enkele ‘gewone’ gesproken promo’s tussen, overigens.

De eerste video’s zijn vanaf september 2021 op sociale media te vinden via de hashtag #speelskills. De komende weken zal ik elke week 1 of meerdere video’s delen op sociale media. Onder de nieuwe volgers op LinkedIn, YouTube en Facebook verloot ik enkele boeken.

Verzoeknummers
“Ik wist al dat ik een animatie-video en een rapnummer zou maken, maar ik was toe aan een uitdaging. Toen vroeg ik enkele vrienden naar hun favoriete muziekstijlen. Algauw waren toen het metal-geweld en het reggae-liedje af. Het nieuwe tv-programma ‘Chansons!’ inspireerde mij tot een liedje in Franse sferen. Iemand riep voor de grap ‘minimal music’, toen dacht ik: ik laat me niet kennen. Gelukkig kreeg ik qua zang wat hulp bij de veeleisendere stijlen, zoals soul en de ballade. Ook hielpen enkele bevriende gitaristen me op weg.”

Van psychedelisch tot depri, van Britney tot Neptunes
Welke stijl het lastigst was? Nou, misschien wel popmuziek. Dat is best een algemene verzamelterm. “Tja, die heb ik dan maar in de stijlen van vier verschillende decennia uitgevoerd: jaren 70 (psychedelisch), 80 (depressief), 90 (Britney) en 00 (Neptunes). Verzoeknummers zijn welkom.”

Over het boek
Het boek ‘Speel-skills’ leert de lezer zijn creativiteit beter benutten in zijn werk en dagelijks leven. Dat gebeurt aan de hand van vijf bekwaamheden. Deze ‘speel-skills’ bestaan uit fantasie, flexibiliteit, kritiek, samenwerking en structuur. Per competentie bied ik advies, deel ik kennis en presenteer ik voorbeeldsituaties. Tientallen tips, trucs en oefeningen bieden de lezer houvast om de geleerde skills in de praktijk te brengen. Gaandeweg raakt de lezer bekend met zijn eigen creatieve impulsen en talenten, maar ziet hij ook ‘het grotere plaatje’.

Interviews met André Van Duin en andere kunstenaars
Inspirerende voorbeelden uit het bedrijfsleven, de beeldende kunst, muziek, film en poëzie vliegen de lezer om de oren. Ik hield openhartige interviews met komiek André van Duin, tekenaar Merel Barends en beeldend kunstenaar Bertus Ververs. Zij vertellen hoe creativiteit hun door moeilijke tijden heen hielp, maar ook hoe zij hun creatieve talenten blijven prikkelen.

Kronkelpad
“Creatief denken is een kronkelpad. Het is geen kwestie van recht-toe-recht-aan. Daarom is ‘Speel-skills’ een veelzijdig boek geworden, vol met creatieve aanknopingspunten. Ik daag de lezer uit om de extremen op te zoeken en buiten zijn of haar veilige, maar o zo begrenzende comfort-zone te stappen.”

Verrassende vorm
Ook de vormgeving van het knalrode boek is creatief aangepakt. “Een boek over creativiteit mag geen saaie papierbundel zonder plaatjes of kleuren zijn, vind ik. Daarom heb ik met een aantal designers en illustratoren een boek afgeleverd dat je graag beetpakt, dat jou stimuleert om aan de slag te gaan en dat jou regelmatig verrast, in woord en beeld. Het boek heeft ook een eigen soundtrack: een playlist op Spotify, die per liedje wordt toegelicht.”

Creatiever mens?
Op de achterflap van het boek ‘Speel-skills’ staat: “Als je dit boek hebt gelezen, ben je een creatiever mens.” Iedereen is creatief, maar veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Of ze zijn bang om de eerste stap te zetten. Of ze dénken dat ze simpelweg niet creatiever kunnen worden dan ze nú al zijn. Dit boek verzamelt talloze handvatten. Het maakt de weg vrij naar creatiever denken, werken en leven.

Lees meer over het boek (en bestel!)