Ga mee op excursie foor de straten van Buenos Aires (Argentinië) en Rio (Brazilië), waar ik met mijn gezin in 2019 misschien wel de mooiste straatkunst ter wereld opzocht. Van abstract tot portret, van wild tot overdacht, van liefde tot woede.

Volksbuurt tot hipsterwijk
We wandelden door La Boca en Palermo Soho, op zoek naar de graffiti en street-art waar deze wijken van Buenos Aires om bekend staan.

La Boca is een arme volkswijk met als trots het felgele stadion van de lokale voetbalclub Boca Juniors. De kunstwerken op de muren van huizen, winkels en gebouwen laten opvallend veel strijdlust zien. Een paar straten bestaan uit felgekleurde huisjes, veelal opgeleukt met een soort carnavalspoppen die Maradona, Evita en de paus voorstellen.

Palermo Soho is een rijke wijk vol hipsters, koffietentjes en restaurants. In menig straat moesten we wachten tot de Instagram-meisjes klaar waren met hun selfies met zwoele blikken voordat we zelf een foto van de kleurrijke kunst konden maken. De street-art is hier wat minder rauw, maar zéker niet minder indrukwekkend.



Tegeltrappen en reuze-grafitti

Ook in Rio di Janeiro zochten we de belangrijkste straatkunstwerken op. We beklommen de beroemde kleurrijke tegeltrappen die de wijken Lapa en Santa Teresa verbinden. De geflipte kunstenaar Selarón werkte tientallen jaren van zijn leven aan deze liefdesbetuiging voor Brazilië.

Ook verwonderden we ons over het grootste graffiti-kunstwerk ter wereld: de reusachtige portretten die Kobra maakte van vijf mensen die symbool zijn voor de vijf inheemse volkeren van de werelddelen. In totaal is deze reeks muurschilderingen op Het Mauá-plein 190 meter lang.



Tags lezen, kunst kijken

Op dag drie hadden we een tour geboekt bij Street Art Rio. Gastvrouw Nina nam ons mee op een wervelende wandeling/rondrit langs de mooiste graffiti en muurschilderkunst. Ze leerde ons ’tags’ lezen, gaf uitgebreide achtergrond over de kunst(enaars) en lichtte de historie van de graffiti-cultuur in Rio toe.

Onze favorieten straatkunstenaars uit Rio maken nadrukkelijk geen standaard-graffiti:

Carlos Bobi, die realistische personen afbeeldt maar expres de ogen niet tekent. Hij benadrukt hiermee dat veel mensen hun ogen sluiten voor de sociale problemen in Brazilië.

Wark Rochina, die in cartoon-stijl engelen tekent in allerlei doodgewone dagelijkse situaties: zwanger, ruziënd, dronken, op het toilet. Deze engelen staan symbool voor de mensen in de favela’s (sloppenwijken).

B. Magina en Nass, een collectief dat abstracte kunstwerken schildert met extreem veel verschillende kleuren. Hun werk zou je eerder in een museum verwachten dan in het straatbeeld.

Meer informatie: riostreetarttours@gmail.com.